Olje ni odpadek samo za časa pusta

04. 02. 2021
Olje ni odpadek samo za časa pusta


V mesecu februarju iz naših domov pogosto zadiši po pustnem cvrtju. Krofi in miške so najpogostejše dobrote, ki se znajdejo na naših mizah; zagotovo pa se najde še kaj, kar radi cvremo v olju in to ne samo v času pusta. Vsemu je skupno to, da nam na koncu ostane odpadno olje, ki ga moramo pravilno odvreči. Prevreto olje ni biološko razgradljivo in prav zato ga potrebno ločeno zbirati in odlagati.

 

 

Če odpadno jedilno olje konča v greznici ali mali komunalni čistilni napravi, se izloči na površino izločkov in popolnoma onemogoči vnos zraka do odplak, kar povzroči slabo delovanje ali celo prekinitev delovanja greznice oziroma male komunalne čistilne naprave.



Kaj torej storiti z oljem, ki vam je ostalo v ponvi po cvrtju?

 


Javno podjetje OKP Rogaška Slatina d.o.o. svetuje: "Olje ohladite, zlijte ga v plastenko ali v steklen kozarec in posodo dobro zaprite. Ko boste posodo z jedilnim oljem napolnili, jo oddajte v Zbirnem centru Tuncovec, ki je odprt vsak delovni dan med 8. in 16. uro ter ob sobotah med 8. in 13. uro."



Zakaj je pomembno odpadno jedilno olje pravilno odlagati?



Zlivanje odpadnega olja v odtok ali stranišče lahko povzroči resne težave in škodo naravnemu okolju, odtočnim cevem in čistilnim napravam. Obstaja podatek, da 1 liter olja onesnaži 1000 litrov vode, saj na gladini vode tvori tanko nepropustno plast, ki onemogoča kroženje kisika med vodo in zrakom.

 

Odpadno jedilno olje moti proces naravne razgradnje: če ga odvržemo med biološke odpadke, na kompost ali drugam v naravo, ga morajo mikroorganizmi razgrajevati več let. Poleg tega se odplaknjeno olje počasi nalaga na stene kanalizacijskih cevi, kar sčasoma oteži prehod ostalih odplak, povzroči neprijetne vonjave in privablja male glodavce.

 


Na sami čistilni napravi 1 liter odpadnega olja predstavlja onesnaženost odpadne vode, ki jo proizvede 19 ljudi v enem dnevu. Za lažjo predstavo, manjše, hišne čistilne naprave so navadno projektirane v zmogljivosti za čiščenje onesnaženosti odpadne vode, ki jo proizvede 4 do 12 ljudi v enem dnevu. Olje se tudi oprijema opreme, kar lahko posledično privede do višjih stroškov čiščenja odpadne vode, poleg tega pa odpadno olje v odpadni vodi tudi spodbuja rast bakterij, ki motijo optimalen proces čiščenja odpadne vode. Če čistilna naprava nima mehanizma za ločeno zbiranje maščob, obstaja velika verjetnost, da bo odpadno olje tudi na iztoku iz čistilne naprave in s tem v okolju in v podtalnici. Če odpadno jedilno olje konča v greznici ali mali komunalni čistilni napravi, se izloči na površino in onemogoči vnos zraka do odplak, kar povzroči slabo delovanje ali celo prekinitev delovanja greznice oziroma male komunalne čistilne naprave.

 

A odpadno jedilno olje ni samo odpadek, temveč je lahko tudi odlična surovina. Iz 1 litra odpadnega olja je mogoče proizvesti 0,9 litra biodizel goriva ali do 1.000 litrov bioplina, kar pomeni, da je lahko odpadno jedilno olje koristna surovina, zato ni pravilno, da konča v okolju kot odpadek. Iz odpadnega jedilnega olja je mogoče izdelati tudi sveče.

 

Naj pravilno ločevanje odpadkov postane naša dnevna rutina in vodilo trajnostnega razvoja.



Pegaz