Za večjo odzivnost presejalnega programa Svit

16. 03. 2021
 Za večjo odzivnost presejalnega programa Svit

Ste vedeli, da imamo v Sloveniji presejalni program za zgodnje odkrivanje raka na debelem črevesju in danki, ki se imenuje Svit? Program Svit je preventivni zdravstveni program, ki je namenjen preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Vključuje moške in ženske med 50. in 74. letom starosti, in sicer na vsaki 2 leti.

 

Rak na debelem črevesju in danki je še vedno eden izmed pogostejših primerov raka v Sloveniji, ki pa ima, zaradi poznega odkrivanja rakavih sprememb veliko smrtnost.

 

Zakaj je odziv na program Svit tako pomemben?

 

V lanskem letu je bila odzivnost v programu Svit na državni ravni 64,6 %, medtem, ko je bila v Rogaški Slatini zgolj 58,02 %.  

 

Drugi pomemben podatek, zakaj je Svit tako pomemben pa je, da v programu Svit 65 - 70 % primerov raka na debelem črevesu in danki odkrijejo tako zgodaj, da onkološko zdravljenje ni potrebno.

 

Moški se redkeje odzovejo na povabilo, kot ženske

 

Glede na podatke NIJZ glede udeležbe na presejalnem programu Svit, imajo moški za več kot 10 % manjšo odzivnost na povabila programa Svit, kot ženske.

 

Marec je mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke, ko opozarjamo na pomen preprečevanja in zgodnjega odkrivanja bolezni. V Sloveniji je rak debelega črevesa in danke med 5 najpogostejšimi raki pri obeh spolih skupaj. Za rakom debelega črevesa in danke povprečno vsako leto zboli več kot 1.300 ljudi, čeprav je rak na debelem črevesu in danki ena izmed redkih rakavih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s presejanjem.

 

Odzovite se na povabilo programa Svit. Program Svit je modra odločitev kljub Covidu-19.

 

Več informacij: informativno gradivo NIJZ

 

 

 

Publikacija Svit