Odstranimo ambrozijo

10. 08. 2021
Odstranimo ambrozijo

Opozorilo: Pelod pelinolistne žvrklje je alergen. Nekaterim stik z rastlino povzroča draženje kože, zato je pri odstranjevanju smiselno uporabiti rokavice. V skladu z Odredbo o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia (Ur. l. RS, št. 63/10) morajo prebivalci Slovenije s svojih zemljišč odstraniti pelinolistno žvrkljo ter s tem preprečiti njeno cvetenje in plodenje.


Kako odstraniti ambrozijo:

Ustrezne metode odstranjevanja škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia so:

puljenje,

košnja/rezanje - če so rastline že zacvetele, jih ne kosite, ker boste s tem še bolj razširili pelod ali semena,

mulčenje,

brananje in okopavanje,

oranje,

kemično zatiranje s herbicidi. Herbicide lahko uporabljajo le osebe z vsemi potrebnimi potrdili in dovoljenji na način, ki ne škodi ljudem in okolju.

 

Necvetoče rastline se lahko odloži na kompost ali v zabojnike za organske odpadke. Že cvetoče rastline je treba uničiti tako, da preprečimo nastanek semena oziroma njegove kalitve – oddati v sežig.

 

Pri odstranjevanju je za zaščito pred draženjem kože treba uporabiti rokavice in oblačila, ki pokrijejo celotno telo – če odstranjevanje poteka med sezono cvetenja, je treba uporabiti tudi masko in očala za zaščito pred cvetnim prahom. Cvetoče rastline je bolje odstranjevati popoldne, saj se cvetni prah v glavnem sprošča zjutraj.

 

Prijave rastišč ambrozije, kjer lastniki zemljišč kljub pozivu niso ukrepali, naslovite na območni urad UVHVVR:

 
UPRAVA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA VARNO HRANO, VETERINARSTVO IN VARSTVO RASTLIN

Ljubljanska ulica 1a
3000 Celje