Spomin na Borzo humorja

17. 08. 2021
Spomin na Borzo humorja

V Rogaški Slatini je v organizaciji občinske uprave od leta 1996 do 2005 okoli 1. aprila, dneva šaljivcev, potekala Borza humorja, ki je vsako leto nosila edinstven naslov, npr.  Vse moje ljubezni, Pasje Življenje, Poštenost po slovensko, Lažem, torej sem, Kako sem postal pameten itd. Prispevke, ki so prispeli na natečaj, je strokovna komisija glede na kakovost tudi ustrezno nagradila.

 

Pri Borzi humorja je sodeloval tudi Stane Jagodič, grafik in avtor, čigar ogromna in neprestana produkcija ponuja sardonično kartografijo povojne in postsocialistične Srednje Evrope. Njegovi kolaži, karikature in risbe so obravnavali večino glavnih geopolitičnih vprašanj minulega pol stoletja, ko so se med drugim pojavili v časopisih, muzejih, na reklamnih panojih in majicah. Leta 1995 je Jagodič ustanovil trienale satire in humorja Aritas-SatirA v Šmarju pri Jelšah.

 

Stane Jagodič je te dni Občini Rogaška Slatina podaril nekaj izvirnega in edinstvenega gradiva (vabila, priznanja, plakati, izvodi satirične revije Aritas, tudi popis dopisovanj s svetovnimi voditelji oz. znanimi osebnostmi), ki ga je hranil v svojem arhivu. Glede na to, da ima Knjižnica Rogaška Slatina že sicer bogato domoznansko zbirko, bo občina gradivo predala javnemu zavodu v trajno hrambo, da ga popišejo in ustrezno ponudijo na ogled uporabnikom.