Sanacija plazu na JP 856791 Sv. Florijan – Galun

18. 08. 2021
Sanacija plazu na JP 856791 Sv. Florijan – Galun

 

Naravne nesreče so v zadnjih nekaj letih povzročile nemalo škode, Občina Rogaška Slatina pri tem ni izjema. Ne glede na to, ali se soočamo s poplavami, neurji ali potresi, je za vsakega posameznika takšno doživetje stresno, enako velja za odpravljanje posledic.

 

Občina Rogaška Slatina se tovrstnih stisk zaveda in skladno z zmožnostmi pristopa k sanaciji, predvsem tam, kjer so ogroženi osnovni pogoji za bivanje. Glede na omejenost lastnih virov skuša zagotoviti namenska sredstva iz državnega proračuna, in sicer vselej kadar so izpolnjeni osnovni kriteriji za namensko podporo. Poudarek je na hitrih in trajnih rešitvah. Ob tem pa je potrebno razumeti, da nekatere posledice naravnih nesreč, kot so na primer plazovi, zahtevajo hiter pristop k zajezitvi nadaljnjega širjenja, sama izvedba sanacije pa je lahko precej dolgotrajnejši postopek.

 

Stroški celotne investicije Plazu Sv. Florijan na JP 856791 Sv. Florijan – Galun (od priprave projektne dokumentacije do dokončanja vseh del, vključno z zagotavljanjem strokovnega nadzora in varstva pri delu) znašajo 159.031,00 eur.

 

Občina Rogaška Slatina je za odpravo posledic nestabilnosti tal majhnega in srednjega obsega za predmetno sanacijo pridobila sofinancerska sredstva s strani Ministrstva za okolje in prostor v višini  111.918,00 evrov. Preostala sredstva  v višini 47.113,00 eur je zagotovila občina iz občinskega proračuna.

 

Sanacijska dela so se pričela z marcem 2021 ter dokončala julija 2021. Izvedla se je sidrana pilotna stena dolžine 44 metrov, le-ta pa je temeljena na 18-ih pilotih, premera 1 meter in globine ca. 10-14 metrov. Prav tako se je saniralo poškodovano vozišče tako do plazu, kot tudi v območju plazu.

 

Gradbena dela je opravilo izbrano podjetje na javnem razpisu, podjetje Gradnje Tadina, strokovni nadzor nad projektom pa družba UNIPROJEKT, g. Jože Grobelnik.

Utrinek iz predaje investicije namenu z dne 16.8.2021