Ste v stiski? Poiščite pomoč!

07. 10. 2021
Ste v stiski? Poiščite pomoč!

Pozornost letošnjega Svetovnega dneva duševnega zdravja, 10. oktobra, je namenjena neenakosti pri dostopanju do sistema in storitev skrbi za duševno zdravje, ki jo je pandemija COVID - 19 le še poglobila. Mnogi ljudje z duševno motnjo ali boleznijo niso deležni zdravljenja, do katerega so upravičeni, in skupaj s svojimi bližnjimi, družinami in negovalci še vedno doživljajo stigmo in diskriminacijo.

 

Nacionalni program duševnega zdravja Mira povezuje obstoječe in dodaja nove strukture za področja promocije, preventive, zdravljenja in rehabilitacije pri duševnem zdravju. Na njihovem spletišču je dostop do kontaktov, kamor se lahko obrnete po pomoč med epidemijo.

 

Duševno zdravje je neločljiv del celostnega zdravja posameznika in je tudi vir blaginje. Je mnogo več, kot le odsotnost duševne bolezni. Za ljudi je pomembno stabilno duševno zdravje, ki vsebuje elemente, kot so zadovoljstvo, zadostno samospoštovanje, dobri odnosi z drugimi, zmožnost za delo ter sposobnost obvladovanja vsakdanjih izzivov in običajnih življenjskih problemov. V koncept duševnega zdravja sodi poleg zmožnosti za delo, tudi zmožnost za to, da smo v pristnih, čutečih odnosih z drugimi ljudmi.