Dan slovenske hrane

15. 11. 2021
Dan slovenske hrane

Zakaj lokalno pridelana hrana?

 

  1. Je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. 
  2. Zaradi bližine proizvodnje se zanjo lahko uporablja manj aditivov, kot so na primer konzervansi in barvila, taka živila pa so tudi prepoznavna po svežem, bogatem in tradicionalnem okusu.
  3. Z naročanjem živil od lokalnih pridelovalcev/predelovalcev posredno pripomoremo tudi k zmanjšanju sproščanja toplogrednih plinov zaradi krajših transportnih poti in zagotavljamo trajnostno rabo površin, namenjenih pridelavi hrane.
  4. Z izbiro lokalne hrane ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano ter tako izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva.

 

Glavni namen obeležitve dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja, s čimer prispevamo k trajnostnemu razvoju okolja. Obeležujemo ga vsako leto tretji petek v novembru. V okviru dneva slovenske hrane poteka tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, v katerega so  vključeni slovenski vrtci, osnovne šole ter druge institucije oz. javni zavodi.

 

Z dnevom slovenske hrane se v javnosti krepi zavedanje in pomen domače trajnostne samooskrbe, ohranjanje čistega in zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane in spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju.

 

Obiščimo Mestno tržnico in kontaktirajmo lokalne pridelovalce hrane. Privoščimo si domače!