Kje se nahaja original iz leta 1732?

09. 12. 2021
Kje se nahaja original iz leta 1732?

Čeprav je svetovno najbolj prepoznavna skulptura svetnika Janeza Nepomuka locirana na Karlovem mostu, ne gre spregledati dejstva, da bo kip sv. Janeza Nepomuka v Rogaški Slatini prihodnje leto domoval že 240 let.

 

Sv. Janez Nepomuk, roj. 1340 leta, je bil praški nadškof in kot tak tudi spovednik češke kraljice. Kralj je od Janeza zahteval, da mu izda del njene spovedi. Ker je Janeza zavezovala spovedna molčečnost, kraljevemu ukazu ni sledil,  razjarjeni kralj ga je dal umoriti in njegovo truplo ponoči vreči v reko Vltavo. Zaradi mučeniške smrti je Janez Nepomuk postal svetnik in zavetnik duhovnikov ter vseh ljudi, ki imajo opravka z vodo (ribičev, mornarjev, mlinarjev, reševalcev). Velja tudi za zavetnika pred poplavami; ker pa je bila njegova spovedna molčečnost kaznovana s smrtjo, na posameznih umetniških upodobitvah s prstom na ustih opominja na škodljivost strupenih jezikov in obrekovanja.

 

Zato ni naključje, da so originalen kip iz sivkastega apnenca sv. Janeza Nepomuka, zavetnika voda (z letnico izdelave 1732) v letu 1782 v Zdraviliški park Rogaška Slatina postavili dunajski lekarnarji – kot zahvalo za v letu 1772 pridobljeno koncesijo za distribucijo zdravilne vode.

 

Originalen spomenik sv. Janeza Nepomuka iz leta 1732 je bil v letu 2014 s proračunskimi sredstvi restavriran in iz lokacije pod kapelo sv. Ane prestavljen v varno zavetje Aninega dvora.

 

Replika kipa sv. Janeza Nepomuka ob paviljonu Tempelj v Zdraviliškem parku Rogaška Slatina

Kip sv. Janeza Nepomuka se je pred obnovo leta 2014 nahajal pod kapelo sv. Ane