Izid uradne znamke Pošte Slovenije

31. 01. 2022
Izid uradne znamke Pošte Slovenije

V Knjižnici Rogaška Slatina so minuli petek na prav poseben način proslavili izid uradne znamke Pošte Slovenije, ki je izšla ob 100-letnici rojstva slovenske mladinske pisateljice Ele Peroci, ki je bila rojena 11. 2. 1922 v Rogaški Slatini.

Najprej je bila za otroke uprizorjena odlična kamišibaj predstava “Moj dežnik je lahko balon” v izvedbi Milice Koštrun. Sledil je glavni del, pisanje priložnostnih razglednic, ki jih je oblikovno zasnovala Simona Kmetič. Pisali so jih otroci slatinskih osnovnih šol, dijaki Šolskega centra RS, člani raznih društev ter vsi ostali prisotni.

Znamko sta oblikovno zasnovala Maja Tomažič in Janez Bogataj na njej pa je poleg podobe Ele Peroci tudi ilustracija Muce copatarice, kot jo je videla Ančka Gošnik Godec. Posebno doživetje za otroke je bilo, da je lahko vsak sam požigosal znamko s priložnostnim žigom prvega dne. Še pred zaprtjem pošte v Rogaški Slatini, je bilo 168 napisanih razglednic oddanih in že potujejo do naslovnikov.

Idejo za izid te znamke so že leta 2019 Knjižnica Rogaška Slatina, Zbirateljsko društvo Rogaška Slatina in Javni sklad za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Rogaška Slatina, prijavili na razpis Pošte Slovenija in uspeli.