Organiziranost primarnega zdravstva v Občini Rogaška Slatina

02. 02. 2022
Organiziranost primarnega zdravstva v Občini Rogaška Slatina

Glede na to, da se v Rogaški Slatini pojavlja več vprašanj na temo zagotavljanja splošnih zdravnikov in zobozdravnikov želimo v nadaljevanju pojasniti stanje na tem področju in pa možnosti izbire zdravnikov oz. zobozdravnikov.

Na primarni ravni zdravstva, ki jo razen lekarniške dejavnosti sestavljajo zdravstvene službe splošne medicine – specialisti splošne in družinske medicine, pediatrije (zdravstveno varstvo otrok in mladine), ginekologije (zdravstveno varstvo žensk) ter zobozdravstvo, je mrežo dolžna zagotavljati in določati občina. Zagotavlja jo z zdravniki zaposlenimi v JZ Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah in podeljenimi koncesijami. V Občini Rogaška Slatina je:

 

  • 7 zdravnikov splošne medicine: 3 v javnem zavodu in 4 podeljene koncesije,
  • 5 zobozdravnikov: 3 zobozdravniki v javnem zavodu in 2 koncesionarja,
  • 2 pediatra – oba zaposlena v javnem zavodu ter
  • 1 ginekolog – koncesionar.

 

Na področju zobozdravstva se je z 31. 12. 2021 upokojil zobozdravnik Zaim Jahić, dr. dent. med. Program zobozdravstva odraslih je prevzel JZ ZD Šmarje pri Jelšah in zaposlil zobozdravnico Špelo Trupej, ki dela v ZP Rogaška Slatina, opredeljuje pa tudi še zobozdravnica Vesna Vrankič.

Zasebnik na področju splošne medicine Fuad Al Mahdawi, dr. med. nas je obvestil, da se z 31. 5. 2022 upokojuje. Po prenehanju dela koncesionarja je občina dolžna program najprej ponuditi javnemu zdravstvenemu zavodu. Koncesijo lahko občina podeli na osnovi javnega razpisa, vendar le v primeru, če javni zdravstveni zavod ne more zagotavljati opravljanja zdravstvene dejavnosti v obsegu, kot je določeno z mrežo javne zdravstvene službe. S strani ZD Šmarje pri Jelšah smo prejeli odgovor, da so pripravljeni prevzeti program. Na njegovi osnovi smo, skladno z zakonodajo, pripravili odločbo, ki je pravnomočna. Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju: ZZZS) je zdravnik Fuad Al Mahdawvi imel na dan 1. 1. 2022 1.381 opredeljenih pacientov, ki si bodo morali po njegovi upokojitvi izbrati novega osebnega zdravnika. Izbirajo lahko tudi med zdravnicama Vesno Limbek in pa Dragano Djurić, ki delata v ZP Rogaška Slatina.

Po upokojitvi oz. odhodu zdravnika ali zobozdravnika tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije obvesti vse njegove paciente o njegovem odhodu in pa kdo je zdravnik, ki ga je nadomestil ter o možnosti, da si ga lahko izberejo za svojega zdravnika.