2. april – svetovni dan zavedanja o avtizmu

31. 03. 2022
2. april – svetovni dan zavedanja o avtizmu

Med nami živi vse več otrok, mladostnikov in odraslih z avtizmom in njihovih družin, ki živijo zelo drugačno življenje, kot ga pozna večina prebivalcev.  Družine, kjer ima nekdo od družinskih članov avtizem, imajo veliko skrbi, ki so povezane z zdravjem, vzgojo, izobraževanjem in zaposlitvijo tega družinskega člana. Veliko otrok, mladostnikov in tudi odraslih z avtizmom ter njihovih družinskih članov ima veliko stisk tudi zaradi tega, ker jih ožje in širše okolje ne prepozna kot pomoči potrebne, zato so pogosto spregledani in ne-vključeni v aktivno učenje, življenje in delo.

Zveza za avtizem si želi, da bi imeli tudi v Sloveniji, tako kot v večini držav EU, otroci in mladostniki  z avtizmom enake možnosti za izobraževanje, zato si že več let prizadevajo, da bi tem otrokom in mladostnikom zagotovili pravico do stalnega spremljevalca, kadar in če ga potrebujejo. Prav tako si želijo, da med nami ne bi živeli brezposelni mladi in odrasli z avtizmom, ki imajo poleg primanjkljajev tudi dobro razvite specifične spretnosti in znanja, ki jih delodajalci žal pogosto še ne prepoznajo kot prednosti. Samo sprejete in v celoti realizirane osebe z avtizmom lahko resnično gredo Srečno skozi življenje.

V znak širjenja zavedanja o avtizmu ter ozaveščanju družbe o razumevanju oseb z avtizmom in varovanju njihovih človekovih pravic bo tudi Občina Rogaška Slatina na predvečer 2. aprila modro osvetlila občinsko stavbo in stavbo Kulturnega centra.