Cvetoča Rogaška 2022

12. 04. 2022
Cvetoča Rogaška 2022

Občina Rogaška Slatina se je skupaj s Čebelarskim društvom Rogaška Slatina pridružila projektu Čebelarske zveze Slovenije z naslovom »Dan sajenja medovitih rastlin«, katerega cilj je do leta 2030 posaditi 2 milijona medovitih rastlin.  

 

Za čebele so koristne tudi rastline, ki jih gojimo v okrasne namene. Z avtohtonimi okrasnimi rastlinami je mogoče urediti čebelam prijazno okolje, kjer bodo imele vedno nekaj paše, obenem pa nam bo dom v okras in ponos.

 

Nadgradimo akcijo »Cvetoča Rogaška« tudi z nakupom medovitih okrasnih rastlin.

 

Občina Rogaška Slatina v sodelovanju z vrtnarskimi podjetji svojim občanom omogoča nakup okrasnih rastlin z 20 % popustom.

 

Popust lahko koristijo občani Občine Rogaška Slatina, pri čemer se popust obračuna ob nakupu pri vrtnarskih podjetjih, s sedežem v Občini Rogaška Slatina.

 

Akcija bo potekala od 19. aprila do 31. maja 2022. 

 

Organizacije združenih narodov (OZN) je  20. maj razglasila za svetovni dan čebel. Na ta dan bo svetovna javnost vsako leto opozorjena na pomembnost ohranjanja čebel in drugih opraševalcev, opomnjena na pomen čebel za celotno človeštvo ter pozvana h konkretnim aktivnostim za njihovo ohranjanje.

 

Naj bo to priložnost, da se zavemo njihovega pomena in kaj lahko sami prispevamo k trajnostnemu razvoju našega kraja in ohranjanju biotske raznovrstnosti: 

 

- kosite, ko se čebele najedo,

- škropite, ko čebele zaspijo,

- sadite medovite rastline.

 

Že Albert Einstein je svaril: »Ko bo izginila še zadnja čebela, bo človek preživel le štiri leta. Ko ni več čebel, ni več opraševanja, ni več rastlin, ni več živali, ni več ljudi.«