V Občini Rogaška Slatina dokončali tri odseke celovite obnove lokalne ceste Tuncovec – Sv. Florijan

15. 04. 2022
V Občini Rogaška Slatina dokončali tri odseke celovite obnove lokalne ceste Tuncovec – Sv. Florijan

V Občini Rogaška Slatina so svojemu namenu predali tri odseke od skupno štirih v okviru celovite obnove lokalne ceste, na relaciji od zunanje obvoznice Rogaške Slatine v naselju Tuncovec do Sv. Florijana. Ob zaključku del je bila priložnostna slovesnost, na kateri sta o naložbah spregovorila minister za infrastrukturo, g. Jernej Vrtovec, in župan občine, mag. Branko Kidrič.

Obnovo lokalne ceste v skupni dolžini 1.940 metrov so v občinskih strokovnih službah začeli pripravljati leta 2018, namen projekta je zagotoviti boljšo povezanost Krajevne skupnosti Sv. Florijan v smeri proti centru občine. Cilj priprave se ni nanašal le na obnovo dotrajanega cestišča, veliko pozornosti je bilo namenjene izboljšanju vertikalnega in horizontalnega poteka ceste. Povedano preprosto - dosedanja trasa je vsebovala številne kritične točke z vidika varnosti, tako zaradi mnogih vzponov in spustov, kot tudi nevarnih ovinkov. Rezultat navedenega so načrti, po katerih bo cesta ob dokončanju projekta skoraj v celoti potekala po novi trasi.

Izvedba se je pričela leta 2020. Do danes so realizirani že trije od skupno štirih odsekov, v skupni izmeri 1.400 metrov. Asfaltni del cestišča je poenoten na  4,5 metre, z dodatnimi razširitvami v krivinah in muldami na odsekih, kjer je to potrebno. V naselju Tuncovec je zgrajeno novo avtobusno postajališče za šoloobvezne otroke, izvedenih je tudi več kot 310 m novih priključkov do stanovanjskih in gospodarskih objektov. Občina je za izvedbo doslej namenila 872.000 evrov. V letošnjem letu sledi izvedba še zadnjega odseka lokalne ceste v dolžini 540 metrov, ta se v celoti nanaša na novogradnjo trase ob vodotoku Teršnica in izgradnjo novega mostu.

Pri odpravi ene nevarnejših točk na zunanji obvoznici Rogaške Slatine, na katero se lokalna cesta v naselju Tuncovec priključuje, je v letu 2020 sodelovala tudi Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo. Ob preureditvi križišča je investirala 142.000 evrov v razširitev vozišča obvoznice, ureditev posebnega pasu za zavijanje levo in izgradnjo cestne razsvetljave. Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo in občina sta doslej v rekonstrukcijo ceste skupaj vložili 1.014.000 evrov.

Ocena vseh že realiziranih in še načrtovanih vlaganj v posodobitev cestne povezave Tuncovec – Sv. Florijan, vključno s stroški priprave in državno naložbo v preureditev križišča na zunanji obvoznici, znaša 1,5 milijona evrov.