Spodbujamo kolesarjenje  

08. 06. 2022
Spodbujamo kolesarjenje   

V Rogaški Slatini v skladu z vizijo celostne prometne strategije in zasledovanjem ciljev trajnostne mobilnosti  nadaljujemo z urejanjem in izboljševanjem kolesarske infrastrukture.  Redno izboljšujemo kolesarsko prometno signalizacijo, vzdržujemo kolesarska stojala in zemljevide kolesarskih poti ter izvajamo nadzor za varno uporabo kolesarskih poti.  

 

Izposoja koles

 

Sistem izposoje koles »Mobilno Obsotelje« predstavlja enega od delov mozaika razvoja trajnostne mobilnosti in je namenjen vsem občanom občine Rogaška Slatina in občine Podčetrtek, turistom in športnim navdušencem v kolesarstvu. Gre za avtomatiziran, praktičen in ekološko naravnan sistem prevoza za potovanje po vsakdanjih opravkih. Uporabniki se z njegovo uporabo izognejo vožnji z avtomobilom, prihranijo čas pri iskanju prostega parkirnega mesta, zmanjšajo izpuste ogljikovega dioksida in poskrbijo za kanček vsakdanje rekreacije.

 

Skupno je v uporabi 30 navadnih koles in 12 električnih koles, ki jih je možno prevzeti in oddati na šestih postajah v Rogaški Slatini: Poslovni center Vrelec, Pegazova ploščad, Medical center, Spar, Grand hotel Rogaška Slaitna in Športni center Rogaška Slatina. V Občini Podčetrtek je skupen sistem dosegljiv na  TIC Podčetrtek, Terme Olimia – Breza in Aqualuna v Podčetrtku.

 

Varujmo območja za pešce

 

Območje za pešce v naselbinskem spomeniku ni namenjeno spodbujanju kolesarjenja –  z upoštevanjem prometne signalizacije in navodil redarjev lahko prispevate k zagotavljanju varnega območja za pešce na promenadi, v Zdraviliškem parku Rogaška Slatina in na Janini.

 

Prenove cest

 

Ureditvam za kolesarje posebno pozornost namenjamo tudi v okviru prenov javnih cest. Ta mesec smo začeli z obnovo  lokalne ceste in izgradnjo  kolesarske povezave na relaciji Brezje – Zg. Gabernik.

 

V okviru projekta bo v celoti obnovljeno vozišče v širini  4,0 m in zgrajena kolesarska steza ob lokalni cesti LC 356031 v skupni dolžini 1.942 metrov. Za potrebe kolesarskih pasov se bo cestišče razširilo, kolesarska pasova ob delu vozišča bosta izvedena v širini 2 x 1,25 m. Nova dvosmerna kolesarska steza bo sestavni del cestne površine in bo od vozišča ločena s črto. V okviru rekonstrukcije cestišča se bodo zamenjali nosilni sloji ceste.

 

Projekt  je  del  ureditve  kolesarske  povezave na relaciji Šentjur - Šmarje pri Jelšah - Rogaška Slatina - Rogatec, ki hkrati predstavlja del državne kolesarske povezave R28 Brestanica – Kozje – Podčetrtek – Šentjur v območju občin Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Rogaška Slatina in Rogatec. Del projekta gradnje kolesarske povezave Brezje - Zg. Gabernik, ki predstavlja gradnjo kolesarske steze, bo sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj in proračuna Republike Slovenije.

 

Spodbujamo medkrajevno kolesarjenje

 

Za spodbujanje kolesarjenja v Rogaško Slatino sosednjih občin smo zagotovili potrebne služnosti za izgradnjo medkrajevnih kolesarskih poti. V tem okviru bo v letu 2023 vzpostavljena  regionalna kolesarska povezava Rogatec –  Rogaška Slatina  –  Šmarje pri Jelšah  –  Šentjur – Celje.

 

Funkcionalen pristop k trajnostni mobilnosti

 

Na območju pod Tržaškim hribom se zaključuje investicija gradnje parkirišča  po sistemu P + R, kar pomeni »parkiraj in presedi.« Na lokaciji bo omogočeno parkiranje 51 osebnih vozil in nadaljevanje poti po mestu z izposojenim javnim kolesom. V ta namen je ob šestih obstoječih načrtovana še dodatna postaja za izposojo koles ob parkirišču P + R.

 

Kmalu Bike trail Plešivec?

 

Po sklenitvi najemne pogodbe s SIDG d.o.o. bomo lahko poročali tudi o realizaciji projekta vzpostavitve downhill proge za kolesarje.