Skrbno ravnanje z vodo

21. 07. 2022
Skrbno ravnanje z vodo

Voda je dragocen vir življenja, zato občanke in občane pozivamo k skrbnemu in odgovornemu ravnanju z vodo. Oskrba s pitno vodo na območju občine tudi v teh vročih in sušnih poletnih dneh ni ogrožena, kljub temu pa uporabnike pozivamo k razumni in odgovorni rabi vode. Zaradi geoloških struktur in procesov, ki smo jim priča na tem območju, imamo na našem območju tudi izjemne izvire mineralne vode, ki jih  v terapevtske in preventivne namene pijemo  že več kot štiri stoletja.  Obdobje z manjšo količino padavin, kot je povprečje preteklih let, se je iz lanskega jesenskega obdobja nadaljevalo v letošnjo pomlad in poletje. Z upadanjem količine padavin se znižujejo tudi gladine podzemnih voda plitvih peščeno-prodnih vodonosnikov in pretoki izvirov ter vodotokov, ki so vir pitne vode.  

 

Varujemo vodne vire

 

Projekt nadgradnje čistilne naprave Rogaška Slatina je del celovitega projekta "Odvajanje in čiščenje komunalne odpadne vode v porečju Sotle"  v okviru katerega je bila zgrajena tudi kanalizacija v naselju Prnek. Celoviti projekt je bil uvrščen v Dogovor za razvoj Savinjske regije in kot tak upravičen do sofinanciranja iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in državnega proračuna, v deležu 66 % upravičenih stroškov. To glede na sklenjene pogodbe z izvajalci del znese 970.000 EUR sofinancerskih sredstev. Preostanek z lastnimi sredstvi zagotavlja občina.

 

Z nadgradnjo se je kapaciteta čistilne naprave z 9000 populacijskih enot povečala za dodatnih 3500 enot - priključkov. V ta namen je bil zgrajen četrti bazen za zaporedno biološko čiščenje. Postopek čiščenja odpadnih voda se prične z mehanskim delom čiščenja na grabljah in v ozračenem peskolovu ter nadaljuje z biološkim čiščenjem v ozračevalnih bioloških bazenih. Trem bazenom je bil torej dodan četrti, z volumnom 180 m3. Glavni del posodobitve pa se nanaša na ureditev sistema dehidracije odpadnega blata, kar je ključno za zmanjšanje obsega odpadnega materiala. Postopek dehidracije se je do sedaj izvajal z najeto mobilno dehidracijsko napravo, kar je bilo v finančnem smislu neoptimalno. V okviru projekta pa je za bazeni za čiščenje bil zgrajen nov objekt v katerem deluje celotna dehidracijska linija novega sistema, v popolnoma avtomatskem režimu.

 

S posodobljeno in razširjeno čistilno napravo je občina pridobila objekt, ki dolgoročno zagotavlja učinkovito čiščenje odpadnih voda v skladu z najsodobnejšo tehnologijo in omogoča priklop dodatnim gospodinjstvom. Urejen in sodoben sistem odvajanja in čiščenja odpadnih voda je vitalnega pomena za zagotavljanje neoporečnih vodnih virov in varovanja okolja, kar je še zlasti pomembno v obdobju pomanjkanja padavin in suše.

 

Aglomeracija je območje poselitve, kjer sta poseljenost ali izvajanje gospodarske ali druge dejavnosti zgoščena tako, da je mogoče zbiranje komunalne odpadne vode v kanalizaciji in njeno odvajanje po kanalizaciji v komunalno čistilno napravo ali na končno mesto izpusta.

 

Javni razpis za sofinanciranje nakupa in vgradnje malih komunalnih čistilnih naprav na območju Občine Rogaška Slatina v letu 2022 je zaključen, V letošnjem letu je na voljo tudi sofinanciranje nakupa dodatkov za zorenje gnojevke na območju Občine Rogaška Slatina.

 

Osvežite se pri pitnikih

 

Ker pitnike uporablja veliko število ljudi, izpostavljeni pa so tudi vremenskim razmeram in so dostopni živalim, pred uporabo preverite, ali je pitnik nepoškodovan in čist. V primeru kakršnih koli posebnosti pri njegovem delovanju vas prosimo, da to sporočite na telefonsko številko 03 8181721.

 

Zelenje sredi mesta blaži vročino

 

Rogaška Slatina je zeleno mesto, v katerem imamo več kot  300.000 m2 javno dostopnih zelenih površin, do njih pa imamo neoviran dostop iz centra mesta, kjer je omogočeno brezplačno parkiranje.

  

Kakovost življenja v Rogaški Slatini je na visoki ravni tudi zaradi izjemne ohranjene narave in številnih javnih zelenih površin, kar pripomore tudi k prepoznavnosti turistične destinacije in ohranjanju kvalitete javnega zdravja.

 

Mesto obkrožajo številni hribi, poraščeni z avtohtonim, pretežno listnatim gozdom, ki zavzema kar 40 % celotne površine občine. Površina ozemlja Občine Rogaška Slatina znaša 71,5 km², kar 15,61 % celotne površine občine ima status zavarovane ali varovane narave.

 

Krajinski park Boč predstavlja po obsegu največjo naravno vrednoto, zavarovano območje izjemne biotske raznovrstnosti obsega 12,3 % celotne površine občine.

 

Prepovedano kurjenje v naravnem okolju

 

Še vedno velja razglašena visoka požarna nevarnost, na delih ozemlja države tudi zelo visoka.

 

Prepoved ribolova v ribiških okoliših v Savinjskem ribiškem območju

 

Zaradi izredno nizkega vodostaja in pregrevanja vodotokov je Ribiška družina Ljubno ob Savinji sprejela odločitev, da se od četrtka 21.7.2022 do nadaljnjega prepove ribolov tako za člane kot ribiške goste in zapre prodaja ribolovnih dovolilnic v Zgornjesavinjskem ribiškem okolišu. Le-ta zajema reko Savinjo z vsemi pritoki, mrtvicami ter ostalimi vodnimi telesi od Grušovelj gorvodno do izvira ter tudi komercialni muharski ribnik. Glede na razmere, ki so tako kritične, da jih upravljalci ribiških okolišev ne pomnijo, so enake ukrepe sprejele Ribiške družine Mozirje, Šempeter in Celje. V prihodnjih dneh bodo sledile še preostale ribiške  družine s prepovedjo ribolova na rekah Paka, Sotla in Voglajna ter njihovimi pritoki.

Ivanov vrelec

Gozdni vrelec