Varno brez telefona v prometu

12. 01. 2023
Varno brez telefona v prometu

Agencija za varnost prometa (AVP) izvaja preventivno akcijo Varno brez telefona v prometu. Z uporabo telefona med vožnjo se zmanjšujeta zbranost in pozornost za sprejemanje ključnih informacij iz okolja, obenem pa se povečuje tveganje za nastanek prometne nesreče.

 

Različne raziskave kažejo na skrb vzbujajoči trend vse pogostejše rabe telefonov v prometu. Ključno sporočilo, ki ga želi AVP posredovati voznikom in voznicam, je, naj med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, temveč naj se varno ustavijo na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujejo šele, ko končajo s pogovorom.

 

Če voznik telefonira v prometu, je to primerljivo vožnji pod vplivom 0,8 promila alkohola. Izsledki raziskav kažejo, da je voznik med pisanjem SMS-sporočila štirikrat manj časa osredotočen na vozišče kot sicer. Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo vpliva tudi na 50 % slabši odzivni čas voznika v primerjavi z vožnjo v običajnih pogojih, počasnejše je zaznavanje prometne signalizacije in odzivanje nanjo, daljši je zavorni čas, zmanjšano je zaznavanje okolice in prometa, večje je tveganje pri odločitvah, kot je npr. zmanjšana varnostna razdalja, manjše so prilagoditve razmeram na cesti in drugo.

 

Skladno z zakonom o pravilih cestnega prometa znaša predpisana kazen za uporabo mobilnega telefona med vožnjo 250 evrov ter tri kazenske točke. Dovoljena je le uporaba prostoročnega telefoniranja. Ob tem AVP poudarja, da tudi prostoročna uporaba telefona zmanjšuje voznikovo pozornost.

 

Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in druga lahka motorna vozila), kazen za neupravičeno uporabo mobilnih telefonov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov.

 

Agencija in Policija še opozarjata, da nemalokrat vidimo zamišljene pešce, ki s pogledom v mobilni telefon stopijo na prehod za pešce ali na kolesarsko stezo, in ne preverijo, ali so to storili dovolj varno. Pravočasnost ter ustreznost reakcij pešca je zaradi uporabe mobilnih telefonov in pregledovanja družbenih omrežij zmanjšana do 60 %.

 

Za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu!