Kako prihraniti pri energiji?

12. 01. 2023
Kako prihraniti pri energiji?

Z znižanjem temperature v prostoru za 1 °C lahko letno prihranimo do šest odstotkov, tudi brez večjih investicij in z učinkovitim ravnanjem pa celo do trideset odstotkov energije za ogrevanje.

 

Med najučinkovitejšimi ukrepi za varčno rabo energije so poleg vgradnje termostatskih ventilov tudi nekateri stroškovno nezahtevnimi ukrepi, ki jih lahko izvedemo sami. To so tesnjenje oken in vrat ter izolacija cevovodov v neogrevanih prostorih in kotlovnici. Ti ukrepi imajo od nekdaj kratko vračilno dobo, z dvigom cen energentov v zadnjem času pa se je njihov pomen še povečal. 

 

Termostatski ventil je zelo pomemben del ogrevalnega sistema, s katerim izvajamo lokalno uravnavanje ogrevanja. Omogoča nam prilagoditev delovanja ogrevalnih naprav trenutnim potrebam po toploti. S tem dosežemo, da v prostor po radiatorju dovedemo le toliko energije, kolikor je potrebujemo. Z vgradnjo termostatskih ventilov lahko prihranimo do dvajset odstotkov energije in prispevamo tudi k zmanjševanju ogljičnega odtisa.

 

Za učinkoviti prenos toplote iz radiatorja v prostor je pomembno, da se grelno telo ne zakriva z zavesami ali pohištvom in da se nanj ne polagajo predmeti, ki bi ovirali pretok zraka.

 

Za dodatne informacije o energetski učinkovitosti vaših naprav priporočamo obisk najbližje pisarne svetovalnice ENSVET, kjer vam bomo pomagali z brezplačnim svetovanjem. Svetovalna pisarna ENSVET deluje vsak četrtek v Kulturnem centru Rogaška Slatina, Celjska cesta 3a, Rogaška Slatina po predhodni najavi na:

 

e:  ali

gsm: 041 402 995  (g. Drago Cvrtila)