Kolesarjenje za vse

21. 02. 2023
Kolesarjenje za vse

Občina Rogaška Slatina, JZ za turizem in kulturo Rogaška Slatina, Območno društvo delovnih invalidov Zgornje Posotelje, društvo Sožitje Obsotelje in Kozjansko ter Zavod Uvid so danes v Bobrovem centru podpisali pismo o nameri, v katerem so se zavezali, da bodo v letu 2023 kupili 3 prilagojena kolesa za invalide (v višini 30.000 EUR) in aktivirali kolesarjenje za invalide v vstopni točki pri Bobrovem centru. S tem je zagovorniški projekt Vključevanje invalidov skozi kolesarjenje, ki ga financira ACF Slovenija in koordinira Zavod Uvid iz Rogaške Slatine, danes, 21.2.2023, dosegel svoj cilj.

Občina Rogaška Slatina podpira pobudo invalidov »Kolesarjenje za vse«. Invalidi se bodo  v kolesarski sezoni 2023 vključili v kolesarjenje na kolesarski stezi Rogaška Slatina – Vonarje, na vstopni točki pri Bobrovem centru. S tem nadgrajujemo status »Rogaška Slatina - občina po meri invalida«. Pobudo za dostopnejše kolesarjenje je podprlo večje število organizacij na lokalni/medobčinski in nacionalni ravni, med njimi tudi Zveza delovnih invalidov Slovenije in Sožitje Slovenija, ki oba skupaj združujeta 121 društev po Sloveniji.

V Bobrovem centru, ki stoji ob eni najlepših kolesarskih stez v Sloveniji, prilagojeni tudi za invalide, je tik pred podpisom pisma o nameri, potekala Okrogla miza za invalide iz območja Zgornjega Posotelja, ki vključuje 1.200 invalidov iz 6 občin: Šmarje pri Jelšah, Podčetrtek, Kozje, Bistrica ob Sotli, Rogatec in Rogaška Slatina. Osrednja tema je bila »kolesarjenje za vse«. Invalidi, ki zagovarjajo vključevanje v družbo skozi kolesarjenje, so spregovorili o tem kako zelo pomembno in zdravo je kolesarjenje za njih.

Pobuda »Kolesarjenje za vse« ima zelo pozitiven odziv v javnosti, saj je zmanjšala stigmo, da je kolesarjenje le za neinvalide, aktivirala invalide, da so bolj fizično aktivni in bolj zdravi in se vključujejo v družbo. To je velik uspeh za lokalno skupnost in širše.