Zaključil se je 2. mednarodni festival športnega dokumentarnega in igranega filma v Sloveniji

19. 06. 2023
Zaključil se je 2. mednarodni festival športnega  dokumentarnega in igranega filma v Sloveniji

V soboto, 17. junija 2023, se je zaključil drugi mednarodni festival športnega dokumentarnega filma, katerega nosilno sporočilo je »Culture Through Sport«. Zdraviliški park in Kulturni center Rogaške Slatine sta štiri dni živela v ritmu festivalskega vzdušja. Predvajale so se projekcije pod nebom, dogajanje pa je bilo popestreno tudi z razpravo na temo »Kakšno telesno vzgojo ponujamo otrokom v naših šolah? Jih vzpodbujamo, da postanejo telesno aktivni tudi kasneje ali jih frustriramo in od njih zahtevamo (pre)več?«, s pogovorom s slovenskim režiserjem Mitjem Okornom in z Mini olimpijado v družbi bivšega skakalca Ceneta Prevca in exatlonca Igorja Mikića Mišico.

Med 14. in 17. junijem je v Rogaški Slatini potekal mednarodni festival športnega dokumentarnega in igranega filma (ISFF Slovenia), in sicer ob sodelovanju občine Rogaška Slatina, Slovenske turistične organizacije (STO) in Olimpijskega komiteja Slovenije ter drugih podpornikov. Filmski festival se je pričel z velikim obiskom mladih gledalcev, ki so od srede do petka napolnili Kulturni center Rogaške Slatine in si z zanimanjem ogledali pester izbor filmov, ki so jim ga pripravili organizatorji festivala. Po ogledu vsake predstave so otroci sodelovali v interaktivnem pogovoru z olimpijskimi in vrhunskimi športniki, in tako mladim približali šport in gibanje na popolnoma nov način. Med gosti je bil tudi direktor festivala športnega filma Jamajke in predsednik OK Jamajka Christopher Samuda.

Uradna otvoritev festivala se je pričela 14. junija ob 19. uri v Aninem dvoru, kjer so se podelile tudi nagrade izbranim športnikom, kulturnim delavcem in novinarjem, ki so zaslužni za razvoj in popularizacijo športa doma in po svetu. Med nagrajenci so se znašla imena, kot so predsednik uprave Celjskih mesnin Izidor Krivec, župan Ljubljane Zoran Janković, režiser Mitja Okorn, predstavnik italijanskega filmskega festivala Enzo Cappiello, legenda košarke Ivo Daneu, legenda hokeja Matjaž Kopitar, generalni direktor medijske hiše Pro Plus Branko Čakarmiš,  predsednik Evropske zveze za paraodbojko Branko Mihorko, predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret. Festival je obiskala tudi delegacija festivala športnega filma Zlati Bor iz Srbije in prof. Franco Ascani, predsednik mednarodnega festivala FICTS. »Festival, ki je del »World FICTS Challenge« je poseben dogodek za športne šampione kot tudi za filmske ustvarjalce, ki lahko gledalcem približajo čare športa in so v teh letih pokazali, kako je mogoče spodbujati kulturne vrednote športnega gibanja skozi dve komunikacijski orodji, kot sta kino in televizija,« je za slovenski festival dejal Ascani.

 

Koga je žirija nagradila?

Festivalsko dogajanje je bilo posvečeno tudi tekmovalnemu delu programa. Pet članska žirija, ki so jo sestavljali umetniška direktorica festivala Natalija Gorščak, urednik programa mednarodnega festivala športnega filma Zlati Bor Aleksandar Avramović, diplomirana dramaturginja in nekdanja urednica RTV Slovenija Metka Dedakovič, jezikoslovec in velik poznavalec kinematografije Matjaž Laharnar in direktor festivala ISFF in ustanovitelj projekta ŠKL Vojko Korošec, so podelili 5 nagrad.

Zmagovalec v kategoriji dokumentarnih športnih filmov je Zasvojena z življenjem (ADDICTED TO LIFE), ameriški film režiserke Pole Rapaporta. Dokumentarni film govori o belgijski  športnici, paraolimpijski prvakinji, ki se odloči za evtanazijo. Odlična zgodba o invalidnosti in športu, zgodba, ki je tudi v slovenskem prostoru v tem trenutku še posebej aktualna, saj pove, da sama možnost evtanazije lahko tudi pozitivno vpliva na zdravje človeka, ki se zanjo odloči. Film je odlično posnet, ob odlični dramaturgiji ostane gledalec obenem pretresen in izpolnjen.

Nagrado v kategoriji igranih športnih filmov je prejel filipinski film Igralec baseballa (THE BASEBALL PLAYER, režiser Carlo Obispo). Film pripoveduje zgodbo o sedemnajstletniku, ki si želi postati igralec baseballa in ima mlajšega prijatelja, ki ga na tej poti spremlja. V filmu se lepo prepletata zgodbo o prijateljstvu in ambicijah dečka v nemirnem času vojne. Film odlikuje dobra fotografija in pripoved o nemirnih časih vojne, ki še posebej vplivajo na otroke. Režiser je glavna mlada igralca odlično vodil, jasno pa je, da sta oba mladostnika tudi izjemno nadarjena.

Zmagovalca v kategoriji kratkih igranih športnih filmov sta dva, turški film Derviš (THE DERVISH, režiser Ferdi Sah)  in španski animirani film Egoland (režiser Ignasi López Fàbregasis). Derviš je zgodba o otroku z downovim sindromom, ki tekmuje v teku s svojimi prijatelji. Pridno trenira, saj si želi zmagati, toda ko pride dan D, se zgodi nekaj, kar premaga njegovo željo po zmagi. Film je dobro posnet, igralci z downovim sindromov in ostali gledalcu pričarajo občutek dokumentarnega posnetka, sama dramaturgija pa gledalca ne pusti ravnodušnega. Egoland pa je odlična animirana zgodba o plezalcih na eni strani in svetu ceremonij in nagrad na drugi strani. Animacija, zvok, glasba in režija so vrhunski v vseh delih pripovedi, sama zgodba pa je inovativna in dramaturško odlično izpeljana. Egoland je vrhunski animirani športni film, ki si zasluži posebne pozornosti.

Zmagovalec v kategoriji kratkih športnih filmov je ameriški film Honey Bunny Duracell (režiser Alcalde Dolaková). Zgodba o češki bokserki je odlično posneta. Montaža zvoka in slike, prehodi med sekvencami ta film uvrščajo ne le med športne, temveč tudi med umetniške. Boks je psihološko in fizično zahteven šport in režiserka je uspela pokazati napor, ki ga mora športnica premagovati tako na treningu kot v bojih.

Vsi zmagovalni filmi bodo tudi imeli pravico zastopati Slovenijo na zaključnem filmskem festivalu FICTS v Milanu, mestu ustanovitelja festivala. Nagrade je izdelala in podarila Steklarna Rogaška.