Festival Pranger, 20. Srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije v Rogaški Slatini

28. 06. 2023
Festival Pranger,  20. Srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije v Rogaški Slatini
 
Pred nami je že 20. izdaja Festivala Pranger – srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije, ki zaradi ljubezni do refleksije velja za posebneža med literarnimi festivali. Koncept je osredinjen na sposobnost povedati mnenje dobronamerno v obraz ter po drugi strani neustrašno premisliti o slišani in predvsem dobro utemeljeni in vljudni kritiki; prevajalci pa na okrogli mizi, ki jo snuje in vodi dr. Nada Grošelj, premišljujejo o prevodnih vprašanjih – bomo konec oktobra pokomentirali Frankfurt. Kritiške razprave se odvijajo v Rogaški Slatini in prinašajo plodne refleksije ter premislek tako kritikom kot pesnikom za nadaljnja umetniška ter kritiška raziskovanja in ustvarjanja.
Na Prangerju se bo tako tudi letos zvrstilo devet vznemirljivih pesniških zbirk – letos še posebej zaznamovanih z družbenokritično pisavo –, izdanih minulo leto, ki jih izberejo tri kritičarke in kritiki – te, z dvoletnim mandatom, izbere Pranger. Letos so tako še zadnjikrat zbirali: Silvija Žnidar, dr. Alen Albin Širca in Denis Škofič. Prvikrat pa bo voditeljske vajeti kritiških razprav v roke vzela Diana Pungeršič, ki kot Prangerjeva kritičarka 2020-21 dodobra pozna festivalsko debatno ozračje. Je tudi prejemnica Stritarjeve nagrade leta 2018. Festivalski vrhunec že vse od leta 2013 pripada slavnostni podelitvi Stritarjeve nagrade Društva slovenskih pisateljev.
Program Festivala Pranger 2023 prinaša refleksijo devetih pesniških zbirk iz 2022, konceptualno razpravo Poezija & kmetijstvo, razpravo Pranger po Frankfurtu (Lyrikbook), podelitev Stritarjeve nagrade za mladega kritika ali kritičarko ter program za otroke ELA – Mali Pranger.
Usmeritev festivala je dostojanstvo umetnosti in recepcije umetnosti, vključevalnost in nadklanovska odprtost. Povedati mnenje dobronamerno v obraz, po drugi strani pa neustrašno premisliti o slišani kritiki, ki naj bo dobro utemeljena in vljudna. Pranger izbere tri kritičarke in kritike, oni pa vsak svoje tri izbranke in izbrance, avtorice in avtorje novih pesniških zbirk. Vse kritiške razprave bo vodila Diana Pungeršič.
Dobrodošli, vstop na vse dogodke je prost!