Apel prostovoljcem, ki pomagate pri odpravljanju posledic ujme

10. 08. 2023
Apel prostovoljcem, ki pomagate pri odpravljanju posledic ujme

Na MDDSZ so pripravili letak za pomoč žrtvam poplav in plazov, kjer so predstavljeni ključni ukrepi iz pristojnosti ministrstva.

 

Regijska izpostava Uprave za zaščito in reševanje Celje opozarja na povečano zdravstveno tveganje za sodelujoče v odpravljanju posledic poplave.

 

S terena dobivajo kar nekaj informacij o zdravstvenih težavah občanov, ki so te dni na poplavljenih območjih sodelovali pri čiščenju in sanaciji po vodni ujmi. Ta je ponekod s sabo odnesla hiše, kmetijske objekte, pomožne objekte in ostalo infrastrukturo, v kateri so bile (skoraj gotovo tudi v neprimernih embalažah) shranjene različne kemikalije, naftni derivati, pesticidi, katerih embalaža se je razbila. Na prizadetih območjih so zagotovo tudi kadavri domačih živali, nekateri še zasuti v naplavinah ali v objektih.

 

Zato prizadeta območja v poplavah veljajo za kontaminirana oziroma tvegana za zdravje. Kljub posredovanju gasilskih enot širšega pomena in odstranjevanju večjih količin snovi nekaterih snovi ni mogoče odstraniti oziroma so v vodi, mulju, naplavinah ...

 

Bodite previdni, poskrbite za svojo varnost in zdravje.

 

Na vse prostovoljce in ostale, ki pomagate pri odpravljanju posledic in sanaciji po ujmi, apelirajo, da pri delu pazite na najvišjo možno stopnjo higiene (uporaba rokavic, zaščitnih mask pri prašenju suhega mulja, umivanje ozr. razkuževanje rok) zaradi povečanega zdravstvenega tveganja.

 

Poskrbite za svojo varnost in upoštevajte navodila intervencijskih služb na terenu.

https://poplave2023.urszr.si .