Festival slovenskega šansona 2023

11. 10. 2023
Festival slovenskega šansona 2023

V sredo, 11. oktobra 2023, je v Kulturnem centru Rogaška Slatina potekala novinarska konferenca, namenjena predstavitvi Festivala slovenskega šansona 2023, ki se bo odvijal v Rogaški Slatini.

Na novinarski konferenci so sodelovali Danijel Poslek, v. d. odgovornega urednika Prvega programa Radia Slovenija, mag. Matej Jevnišek, v. d. urednika glasbenega uredništva Prvega programa Radia Slovenija, mag. Simona Moličnik, vodja projekta Festival slovenskega šansona 2023, in mag. Branko Kidrič. Predstavniki Prvega programa Radia Slovenija in vodja festivala so predstavili Festival slovenskega šansona in zakaj je za finalno prireditev izbrana ravno Rogaška Slatina.

Festival slovenskega šansona je bil prvič organiziran leta 2001 kot nekakšen naslednik Festivala jugoslovanskega šansona, ki ga je ustanovil Bojan Adamič, srce festivala pa je predstavljal domačin Franci Plohl. Potekal je v Rogaški Slatini med letoma 1984 in 1990, ko ga je prekinila vojna. Najprej je šlo za bienalno prireditev (2001–2009), med letoma 2009 in 2013 pa je potekal vsako leto. Po desetletnem premoru se festival ponovno vrača.

Festival, s katerim Prvi program Radia Slovenija spodbuja nastanek novih kakovostnih skladb v slovenskem jeziku, letos poteka od pomladi do jeseni. V spomladanskem delu je bil objavljen razpis, na katerega se je prijavilo skoraj 70 izvajalcev. Strokovna žirija je dvajset skladb uvrstila na prva dva predizborna večera, ki sta maja potekala v Krškem in Murski Soboti. Na teh prireditvah je bilo izbranih deset zasedb, ki se z novimi šansoni uvrščajo v sklepni, to je finalni večer. Sklepni večer Festivala slovenskega šansona bo potekal na Dan RTV, 28. oktobra 2023, ob 20. uri v dvorani Kulturnega centra Rogaška Slatina.

Obeležil bo 95 let radia Slovenija in 65 let Televizije Slovenija. Na prireditvi bosta podeljeni nagradi Franeta Milčinskega – Ježka. Satira je tista, ki med drugimi izrazi resnice zaposluje šanson. Satiro bodo na ta slavnostni večer podali tudi ustvarjalci Radia Ga Ga.

Sklepni večer Festivala slovenskega šansona bodo neposredno prenašali Prvi program Radia Slovenija, Radio Koper, Radio Maribor in TVSLO 1.

Na predstavitvi je župan mag. Branko Kidrič povedal, da je vesel, da se Festival šansona vrača tja, kjer se je vse skupaj začelo. Sicer se Rogaška Slatina težko primerja s festivalnimi mesti, kot je Ljubljana, pa vendarle je letos gostila že pet festivalov. Festival športnega filma, ki združuje 125 članic in poteka v 21 državah po svetu, 20. festival Pranger, kjer gre za srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije, Anin festival, na katerem se čez poletje zvrsti več kot 50 prireditev, Fertik – festival mladih in Elin festival za najmlajše, ki je poimenovan po tukaj rojeni pisateljici Eli Peroci.

Več o Festivalu slovenskega šansona lahko preberete tukaj.