Rožnato drevo tudi v občini Rogaška Slatina

24. 10. 2023
Rožnato drevo tudi v občini Rogaška Slatina

V združenju Europa Donna Slovenija vsako leto obeležujejo rožnati oktober – mednarodni mesec osveščanja o raku dojk. Z različnimi dejavnostmi in dogodki osveščajo o raku dojk in opozarjajo na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja bolezni in odgovornosti do svojega zdravja. V želji, da opozorijo na pomen zdravja v lokalnem okolju, so v letošnje aktivnosti vključili tudi donacijo “rožnatih dreves” slovenskim občinam.

Pobudi »Posadimo rožnato drevo« se je pridružila tudi Občina Rogaška Slatina. Župan mag. Branko Kidrič in gospa Danica Zorin Mijošek, častna občanka in direktorica Kozmetike Afrodita, d. o. o., ki že vrsto let podpira aktivnosti Europe Donne, sta danes v zunanjem fitnesu v neposredni bližini Zdravstvene postaje Rogaška Slatina posadila rožnato drevo, japonsko okrasno češnjo. Namen zasaditve drevesa je, da bo občanke in občane tudi v naslednjih letih opozarjalo na pomen skrbi za svoje zdravje, zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja raka.

Podobno kot v večini razvitih držav je tudi v Sloveniji rak dojk najpogostejši rak pri ženskah. Rak dojk ni izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli več kot 1.500 žensk in do 15 moških.

Številne raziskave kažejo povezavo med zdravim načinom življenja in manjšim tveganjem za razvoj raka dojk. Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije bi lahko z zdravim načinom življenja preprečili 30−50 odstotkov primerov raka. Z redno telesno aktivnostjo, zdravo in uravnoteženo prehrano ter z vzdrževanjem ustrezne telesne mase lahko vsak sam veliko prispeva k svojemu zdravju.

V letošnji rožnati oktober združenje vstopa s kampanjo Najboljši prijateljici potipaj po zdravju, ki nagovarja ženske k rednemu mesečnemu samopregledovanju dojk, in jih hkrati poziva, da samopregled in udeležbo na presejalnem programu Dora priporočijo tudi svojim prijateljicam. V oktobru se osredotočajo tudi na pomen prijateljstva v času bolezni, saj je poleg zdravljenja zelo pomembna tudi psihosocialna podpora bolnici.