Trajnostno ravnanje s hrano

19. 01. 2024
Trajnostno ravnanje s hrano

Pravilno ločevanje komunalnih odpadkov - OPOZORILO

 

Pred dnevi je na pobudo javnega podjetja OKP Rogaška Slatina d.o.o. potekal poostren nadzor nad ločevanjem komunalnih odpadkov gospodinjstev iz eno ali več stanovanjskih hiš ter stanovanjskih blokov, pri katerem sta sodelovala medobčinski inšpektorat in javno komunalno podjetje. Pri tem je bilo ugotovljenih več kršitev določb Odloka o zbiranju določenih vrst komunalnih odpadkov v občinah Rogaška Slatina, Šmarje pri Jelšah, Podčetrtek, Rogatec, Kozje in Bistrica ob Sotli.

 

Ugotovljeno je bilo, da veliko gospodinjstev odpadkov ne ločuje po pravilih ločenega zbiranja. Med odpadki je tudi veliko hrane, celo še zapakirane in v originalni embalaži (sadje, meso, vložena in navadna zelenjava), kar poleg nezakonitega ravnanja kaže tudi odnos do hrane, ki je človeku nujno potrebna in je marsikdo zaradi različnih vzrokov nima v zadostnih količinah. Nad omenjenimi početji smo ogorčeni!

 

V bodoče se bodo podobni nadzori nadaljevali. Zoper ugotovljene kršitelje bo skupni organ občinske uprave tudi ustrezno ukrepal, saj so zaradi nepravilnega ločevanja odpadkov zagrožene tudi visoke globe.

 

Vse uporabnike komunalnih storitev, oz. občane, opozarjamo in prosimo, da odpadke ločujejo po navodilih in da naj s hrano ravnajo premišljeno in odgovorno. Natančna navodila za ločevanje komunalnih odpadkov so dostopna tudi na spletni strani komunalnega podjetja OKP d.o.o. (https://www.okp.si/javna-snaga).

 

 

 

 

Primer poslikane kršitve