Zasledovanje ciljev trajnostnega razvoja - CIRCULAR WEEEP 10. in 11. 4. 2024

12. 04. 2024
Zasledovanje ciljev trajnostnega razvoja - CIRCULAR WEEEP 10. in 11. 4. 2024

 

V zadnjih desetletjih se zaradi spremenjenih življenjskih vzorcev, inovativnih materialov ter naraščajoče potrošnje opaža naraščanje količine odpadkov v vsakem gospodinjstvu. Povečuje se število izdelkov za enkratno uporabo in nepotrebnih embalaž, hkrati pa se pogosto zavržejo še uporabni izdelki, kar vodi v znatno količino odpadkov, ki znaša skoraj 400 kg na prebivalca letno. Velik del teh odpadkov, kar 85 %, trenutno konča na odlagališčih ali pa se neustrezno odloži v naravi. Med zavrženimi izdelki se pogosto nahajajo tudi nevarne snovi, ki lahko negativno vplivajo na zdravje ljudi in ekosistem. Z namenom ohranjanja čistega in zdravega okolja je potrebno spremeniti naše vedenjske vzorce tako na individualni kot družbeni ravni ter se osredotočiti na zmanjšanje količine odpadkov ter preprečevanje njihovega neustreznega odlaganja.

 

E - odpadki so najhitreje rastoča skupina odpadkov v EU, reciklira pa se jih manj kot 40 odstotkov.

 

Elektronski in električni odpadki (EE odpadki) predstavljajo pomembno okoljsko in gospodarsko vprašanje v Evropski uniji (EU). Ti odpadki vključujejo različne naprave, kot so računalniki, mobilni telefoni, televizorji, gospodinjski aparati, svetila in drugo električno ali elektronsko opremo, ki so prišle do konca svoje življenjske dobe. EU je sprejela vrsto ukrepov za obravnavanje tega problema, vključno z direktivami o ravnanju z električnimi in elektronskimi odpadki (WEEE), ki določajo cilje za zbiranje, recikliranje in odstranjevanje elektronskih odpadkov.

 

Občina Rogaška Slatina prepoznava pomen skrbnega ravnanja z okoljem in ozaveščanja prebivalstva o nujnosti ohranjanja čistega in varnega okolja ter vzpostavljanja odgovornega odnosa do ravnanja z odpadki. Skupaj z 12 - timi partnerji iz sedmih držav sodelujemo v Interreg projektu srednje Evrope na temo oblikovanja in testiranja politik za zmanjševanje, popravilo, obnovo in ponovno uporabo električnih in elektronskih odpadkov. Tretji seminar v živo znotraj projekta Circular WEEEP se je odvijal 10. in 11. aprila 2024 v Rogaški Slatini. Udeležilo se ga je 35 predstavnikov projektnih partnerjev iz Poljske, Češke, Slovaške, Avstrije, Italije, Hrvaške in Španije.

Projektne partnerje je v Aninem dvoru nagovoril župan, mag. Branko Kidrič, 10. 4. 2024