Javni poziv za evidentranje kandidatov predstavnikov javnosti v senatih za reševanje pritožb zoper policiste

03. 10. 2023

OBČINA ROGAŠKA SLATINA

Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja

Izletniška ulica 2, 3250 Rogaška Slatina

 

Številka:       032 – 00028/2023

Datum:         3.10.2023

 

 

Zadeva:  Poziv za evidentranje kandidatov predstavnikov javnosti v senatih za reševanje pritožb zoper policiste

 

Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovenije je posredovalo poziv lokalnim skupnostim za predlaganje predstavnikov javnosti v senatih za reševanje pritožb zoper policiste. Postopek reševanja pritožb zoper delo policistov podrobneje ureja Pravilnik o reševanju pritožb zoper delo policistov Uradni list RS, št. 54/13).

 

Reševanje pritožb se na ministrstvu izvaja v senatih, ki jih sestavljajo trije člani, in sicer pooblaščenec ministra in dva predstavnika javnosti. Predstavnike javnosti, ki sodelujejo pri reševanju pritožb nad delom policistov na regionalni ravni, na predlog lokalnih skupnosti z območja posamezne policijske uprave imenuje in razrešuje minister za notranje zadeve.

 

Za predstavnika javnosti v senatih za reševanje pritožb zoper policiste se lahko predlaga državljana Republike Slovenije, ki:

  1. ni pravnomočno obsojen na kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti,
  2. ni v kazenskem postopku za naklepno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti,
  3. ni s pravnomočno odločbo obsojen za dva ali več prekrškov z znaki nasilja ali za tri ali več hujših prekrškov zoper varnost cestnega prometa, za katerega so kot sankcija predpisane kazenske točke,
  4. ni javni uslužbenec policije (policist ali drugi javni uslužbenec, zaposlen v policiji) ali funkcionar (sindikalni zaupnik) reprezentativnih sindikatov policistov,
  5. aktivno obvlada slovenski jezik,
  6. je osebnostno primeren za sodelovanje v senatih za preverjanje pritožb oziroma v lokalnem okolju uživa ugled in zaupanje soobčanov, ter je na podlagi njegovega dosedanjega življenja, ravnanja in obnašanja mogoče utemeljeno sklepati, da bo svoje delo kot član senata opravljal pošteno in vestno.

 

Občina Rogaška Slatina spada v kategorijo do 20.000 prebivalcev in predlaga  enega predstavnika. Predstavniki javnosti bodo imenovani za dobo štirih let z možnostjo ponovnega imenovanja.

 

Glede na navedeno vas pozivamo, da pisne predloge za imenovanje predstavnikov javnosti v senatih za reševanje pritožb zoper delo policistov posredujete najkasneje do srede 18. oktobra 2023 do 15.00 ure na naslov: Občina Rogaška Slatina, Izletniška ulica 2, 3250 Rogaška Slatina, oziroma po elektronski pošti na naslov obcina@rogaska-slatina.si. Instrukcijski obrazec in soglasje kandidata je priloženo.

Vse navedbe v moški slovnični obliki veljajo tudi za žensko slovnično obliko.

 

mag. Bojan Pirš l.r.

predsednik KMVI