Ukrepi za preprečevanje širjenja pandemije - izjava za javnost z dne 13.3.2020

13. 03. 2020

Na povabilo župana, mag. Branka Kidriča, se je na sedežu Občine Rogaška Slatina dne 13.3.2020 izvedel delovni sestanek z namenom uvedbe dodatnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb Koronavirusa (SARS – CoV-2). Vabljeni predstavniki javnih zavodov in gospodarskih družb so prisluhnili najnovejšim informacijam o možnostih zajezitve pandemije na našem območju in delili svoje predhodne  izkušnje in dobre prakse pri uvajanju nujnih samozaščitnih ukrepov.

Direktorica JZ ZD Šmarje pri Jelšah, mag. Jasna Žerak in Miha Šket, Strokovni sodelavec v skupnem organu za civilno zaščito in požarno varstvo, sta prisotnim pojasnila trenutno stanje na območju občin znotraj UE Šmarje pri Jelšah ter ukrepe, ki  lahko bistveno pripomorejo k zajezitvi okužb.

Prisotni so bili soglasni, da lahko edino z izvajanjem samozaščitnih ukrepov in izvajanjem samoizolacije okuženih pripomoremo h kontroli nastale zdravstvene situacije. Razen strogega upoštevanja navodil v zvezi z testiranjem za okužbo ter higiene kašlja je smiselno delovne površine (telefone, tipkovnice) redno razkuževati. JZ ZD Šmarje pri Jelšah bo deloval na vseh izpostavah, na vhodih v zdravstvene institucije  se izvaja triaža. Oskrba z zdravili na območju občin bo potekala nemoteno, JZ Celjske lekarne uvaja zgolj zajezitev števila strank v prostoru lekarne (organizacija čakalne vrste pred vrati). Vse javne institucije bodo od ponedeljka, 16.3.2020 zaprte za delo s strankami, zaprte bodo šole in vrtci, knjižnica, mestna blagajna ter posamezni gospodarski subjekti. Pogrebi se bodo lahko izvajali v ožjem družinskem krogu (do 10 oseb), poroke ter verski obredi so do nadaljnjega odpovedani.

Pomemben je tudi strpen odnos do obolele osebe in spoštovanje pravic obolelih. Glede na širjenje okužbe s koronavirusom v Sloveniji je bilo pričakovati pozitivno prepoznavo okužbe  tudi na našem območju. Ponovno opozarjamo na dosledno  upoštevanje navodil pristojnih služb in odgovorno ravnanje slehernega posameznika. Občani so dolžni spremljati svoje zdravstveno stanje ter upoštevati navodila in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter delodajalca.

V primeru znakov okužbe občane pozivamo, da ne hodijo osebno v zdravstveni dom, ampak predhodno pokličejo po telefonu svojega osebnega zdravnika oziroma 03 818 37 00, kjer bodo prejeli nadaljnja navodila. 

 

Število potrjenih primerov COVID -19 po regijah na dan 13.3.2020 do 14.00 ure po podatkih NIJZ https://www.nijz.si/sl/dnevno-spremljanje-okuzb-s-sars-cov-2-covid-19