Aktiviran Občinski načrt zaščite in reševanja v Občini Rogaška Slatina za primer pojava nalezljivih bolezni

14. 03. 2020

V soboto dne 14.3.2020, v dopoldanskih urah so se na sedežu Občine Rogaška Slatina sestali poveljnik in člani Občinskega štaba civilne zaščite ter župan, mag. Branko Kidrič. V Občinski štab civilne zaščite je imenovanih osem posameznikov, strokovnjakov s področja zdravstva, gasilstva, reševanja, gradbeništva in telekomunikacijske podpore: poveljnik je Roman Kropec. Aktivirali so Občinski načrt zaščite in reševanja v Občini Rogaška Slatina za primer pojava nalezljivih bolezni.  Z dnem 13.3.2020 je bil aktiviran državni in tudi regijski načrt zaščite in reševanja. Izmenjali so tudi najnovejše  informacije o trenutni situaciji epidemije v občini. Ugotovili so, da podatkov o morebitnih novih okužbah v Občini Rogaška Slatina ni možno pridobiti, saj jih Nacionalni inštitut za javno zdravje zaradi varstva osebnih podatkov ne posreduje več. Pri pregledu zaščitne opreme, ki bi jo bilo potrebno v prihodnje dodatno zagotoviti  so ugotovili, da dodatnih kosov ni možno nakupiti, saj je Vlada RS prepovedala vso prodajo, ker bo sama dobavila vso zaščitno opremo, ki jo  bo nato možno pridobiti preko regijskih štabov za civilno zaščito.

 

Štab se bo z županom ponovno sestal že v nedeljo, dne 15.3.2020, v kolikor bo v vmesnem času Vlada RS sprejela ukrepe skozi katere bo določene pristojnosti in obveznosti naložila občinam in občinskim štabom oz. zaradi določitve potrebnih nujnih začasnih ukrepov.

 

Informiranje javnosti bo tudi v prihodnje potekalo preko občinske spletne strani, www.rogaska-slatina.si (pasici Zadnje novice in Zadnje uradne objave), ob delovnih dnevih pa tudi preko telefonske številke 03 81 81 700. Kontakti poveljnika in članov Občinskega štaba civilne zaščite so dosegljivi na povezavi https://www.rogaska-slatina.si/si/obcinska-uprava/civilna-zascita-in-pozarna-varnost/.

 

Z namenom učinkovitega obveščanja in omejevanja epidemije  občanke in občane prosimo, da ukrepe in navodila tekoče spremljajo in dosledno upoštevajo.

 

Z odgovornimi dejanji lahko omejimo širitev epidemije! Občinski štab civilne zaščite ponovno sugerira prebivalstvu, da lahko sami največ storimo pri omejevanju širjenja epidemije. S pravilno higieno rok, higieno kašlja, predvsem pa s samozaščito in samoizolacijo lahko  rešujemo življenja. Bodite solidarni do rizičnih skupin in starostnikov ter s samoizolacijo tudi sami prispevajte k omejitvi širjenja epidemije!