Priznanje za Bobrov center na 22. Salonu arhitekture Novi Sad

26. 10. 2020
Priznanje za Bobrov center na 22. Salonu arhitekture Novi Sad

Na selekcioniranem mednarodnem Salonu arhitekture Novi Sad se je odvila predstavitev nagrajenih regionalnih projektov iz osmih držav. Gre za tradicionalen arhitekturni dogodek, ki prostor namenja vrhunskim delom na področju arhitekture, tokrat poteka že v dvaindvajseti izdaji. Priznanje za arhitekturo je med drugimi prejel tudi Bobrov center, projekt Občine Rogaška Slatina, s katerim se predstavljata avtorja arhitekture Andrej Strehovec in Robert Potokar.

 

Mednarodna žirija je v poročilu zapisala, da projekt odlikuje podolgovata lesena, blago lebdeča in izčiščena zasnova z nivoji platform, ki zaokrožajo sestavne dele centra; centralno postavljen vhod jasno deli zgradbo in usmerja obiskovalca proti ploščadi na strehi; fasade tvori slojevita lesena struktura, ki ob vstopu v notranjost razriva poglede preko precizno umeščenih razglednih odprtin in zasteklitev.

 

Bobrov center, ki postaja svojevrstna zanimivost, oz. vezna točka med Rogaško Slatino in Podčetrtkom, zbuja pozornost z likovno zanimivo ekološko fasado iz naravnega lesa, ki se navezuje na tradicionalno, oz. vernakularno arhitekturo okoliškega podeželja. Stavba predstavlja sodobni princip oblikovanja trajnostne in okolju prijazne arhitekture, saj so tudi konstrukcija in stene izdelane iz lesa.

 

Arhitekturni koncept je zasnovan po principu »ekološko-izobraževalne in turistične postaje.« Stavba ima pritličje in nadstropno etažo, na strehi je krožna ploščad. Iz odprtega krožnega stopnišča, ki nudi razglede v naravo, se preko odprtega krožnega hodnika vstopa v štiri programske sklope. Na južni strani pritličja je info-točka z okrepčevalnico in kavarniško teraso ter dvigalom, na severni strani je delovna soba z balkonom. Na južni strani nadstropja je predavalnica s kabinetom in teraso, na severni strani tematsko razstavišče z interpretacijo narave ob reki Sotli. Program interpretacije je zasnovala ekipa naravovarstvenih strokovnjakov v sodelovanju z Zavodom Republike Slovenije za varstvo narave. Vhodna ploščad pred stavbo pa služi tudi kot točka za snidenja, oz. za sproščeno druženje med kolesarjenjem in sprehajanjem ob reki Sotli, ki je skupaj z lastnimi pritoki umeščena v evropsko ekološko omrežje Natura 2000.

 

Župan Občine Rogaška Slatina, mag. Branko Kidrič, je izrazil ponos in zadovoljstvo, da še ena v nizu uspešno izvedenih investicij pridobiva veljavo v mednarodnem merilu. Spomnil je, da je načrtovanje potekalo od leta 2016. Realizacija je sledila v okviru projekta »Vezi narave,« ob sodelovanju sedmih partnerjev iz Slovenije in Hrvaške. Naložba občine v aktivnosti na področju zaščite in obnove biotske raznovrstnosti ter spodbujanja ekosistemskih storitev znaša 1,4 milijona evrov, od tega je 0,6 milijona evrov zagotovljenih iz Programa sodelovanja Interreg V–A Slovenija – Hrvaška. Sestavni del izvedenih aktivnosti je ureditev Bobrovega centra, ki je svoja vrata odprl septembra 2020.