Kaj predstavlja mrežo javne zdravstvene službe na primarni ravni?

11. 02. 2022
Kaj predstavlja mrežo javne zdravstvene službe na primarni ravni?

Kaj je mreža  javne zdravstvene službe?

 

Z mrežo javne zdravstvene službe na lokalni ravni je zagotovljena ustrezna razporeditev izvajalcev javne zdravstvene službe na primarni ravni. Z mrežo je občanom zagotovljena tudi stalno dostopna nujna medicinska pomoč, vključno z reševalnimi prevozi in preskrbo z nujnimi zdravili.  

Na primarni ravni se zagotavlja tudi oskrba z zdravili, Občina Rogaška Slatina je lekarniško dejavnost uredila z ustanovitvijo Celjskih lekarn, javnim lekarniškim zavodom.

 

Ali so tako zdravniki v JZ Zdravstvenem domu Šmarje pri Jelšah kot koncesionarji del javne mreže primarnega zdravstva?

 

Da. Na primarni ravni zdravstva, ki jo sestavljajo zdravstvene službe splošne medicine – specialisti splošne in družinske medicine, pediatrije, ginekologije ter zobozdravstvo, je mrežo dolžna zagotavljati lokalna skupnost, največje število dovoljenih zdravnikov na posameznem območju pa je določeno z mrežo javne zdravstvene službe s strani Ministrstva za zdravje.

 

V Občini Rogaška Slatina v mreži javne zdravstvene službe delujejo vsi dodeljeni zdravstveni teami po veljavni mreži zdravstvene službe, kot predhodno objavljeno v novici na tej povezavi.

 

Kako in kje se opredelim za osebnega zdravnika, če je dosedanji prenehal opravljati dejavnost?

 

Po upokojitvi oz. odhodu zdravnika ali zobozdravnika Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije obvesti vse njegove paciente o njegovem odhodu in kdo je zdravnik, ki ga bo nadomestil ter o možnosti, da ga lahko izberejo za svojega osebnega zdravnika.

 

Varstvo pacientovih pravic

 

Prav je, da vsak pacient pozna svoje pravice, ki prispevajo k večji kakovosti zdravstvene oskrbe in da ve, kako je te pravice moč uresničevati in kako doseči njihovo varstvo, če so mu kot uporabniku zdravstvenih storitev kršene.

 

Na zastopnika pacientovih pravic se pacient lahko obrne vedno, kadar potrebuje nasvet, pomoč ali zastopanje (po pooblastilu) pri uresničevanju pravic po določilih Zakona o pacientovih pravicah. Poleg tega zastopnik lahko poda osnovne informacije, nudi strokovno pomoč in daje konkretne usmeritve tudi na področjih uveljavljanja pravic s področja zdravstvenega varstva, zdravstvenega zavarovanja in izvajanja zdravstvene dejavnosti.  Delo svetovanja, pomoči in zastopanja zastopnika pacientovih pravic je brezplačno in zaupno. 

 

Zastopniki pacientovih pravic na celjskem:

 

Cvetka Jurak

Nacionalni inštitut za javno zdravje, Območna enota Celje, Ipavčeva 18 3000 Celje

03 425 11 61

cvetka.jurak@nijz.si

 

Olga Petrak

Nacionalni inštitut za javno zdravje, Območna enota Celje, Ipavčeva 18 3000 Celje

03 425 11 61

olga.petrak@nijz.si

 

Kateri organ občinske uprave je pristojen za področje primarnega zdravstvenega varstva?

 

Z vsemi odprtimi vprašanji s področja zdravstvene dejavnosti na primarni ravni se lahko obrnete na Oddelek za družbene dejavnosti:

 

Polonca Golob Kovačič

vodja oddelka za družbene dejavnosti

T: (03) 81-81-717

E: polonca.golob-kovacic@rogaska-slatina.s