Za večjo varnost v prometu

02. 12. 2022
Za večjo varnost v prometu

V kolikor ste nejevoljni zaradi semaforja v Podplatu, pozor: z investicijo izgradnje kolesarske steze se bo na celotnem območju izboljšala prometna varnost za različne udeležence v prometu, predvsem kolesarje, pešce, stanovalce in tudi kmete, ki skrbijo za bližnje kmetijske površine.

 

Kot smo predhodno že poročali je Ministrstvo za infrastrukturo potrdilo podporo gradnji kolesarske povezave Šentjur - Šmarje pri Jelšah - Rogaška Slatina - Rogatec po odsekih Šentjur - Grobelno, Šmarje - Belo -  Mestinje - Podplat, Tekačevo - Podplat - Sp. Gabernik, Brezovec - Rogatec - Muzej na prostem Rogatec.

 

Gre za izjemen projekt trajnostne mobilnosti, ki bo uporabnikom omogočal varno kolesarjenje med naselji ob državni cesti. Kolesarska povezava je razdeljena na 4 odseke, in sicer odsek Šentjur - Grobelno z dolžino 3.078 m, odsek Šmarje - Belo - Mestinje - Podplat dolžine 2.378 m, odsek Tekačevo - Podplat - Gabernik dolžine 3.581 m, odsek Brezovec - Rogatec - Muzej na prostem dolžine 7.003 m. V sklopu projekta bodo zgrajene nove kolesarske površine, tam kjer to ni mogoče ali pa ni ekonomično bodo potekale na vozišču obstoječih, manj prometnih cest. Območje bo ustrezno označeno s prometno signalizacijo. Na odsekih je predvidena dvostranska enosmerna površina ali dvosmerna kolesarska steza ob obstoječem cestišču na nekategoriziranih poteh ali kot novogradnja. Pot bo služila tudi kot dovoz do posameznih stanovanjskih objektov in kmetijskih površin pod pogoji, določenimi s pravili cestnega prometa in predpisi, ki urejajo ceste. Na odsekih z večjim nagibom nivelete so predvidena počivališča.

 

Občina Rogaška Slatina je že zaključila gradnjo prvega dela kolesarske povezave »DRR Rogaška Slatina – Sp. Gabernik«.

 

Lastnike zemljišč, ki so za izgradnjo kolesarske povezave ustanovili služnosti v javno korist, bomo o terminskem planu izgradnje obveščali v skladu z napredovanjem del na posameznih odsekih.  Zahvaljujemo se tudi za razumevanje spremenjenega prometnega režima v času gradnje.