Rogaška Slatina se razvija kot vodilna destinacija trajnostnega turizma, ki jo začutiš in kamor se vračaš

20. 01. 2021
Rogaška Slatina se razvija kot vodilna destinacija trajnostnega turizma, ki jo začutiš in kamor se vračaš

Skrb za trajnostni razvoj naslavlja potrebo lokalne skupnosti, da oblikuje svojo identiteto z namenom, da vrednote, individualnost in edinstvenost uporabi tudi za razvoj turizma.

 

Občina Rogaška Slatina je leta 2018 pristopila k zavezi trajnostnega razvoja turizma in vstopila v zeleno shemo slovenskega turizma, ki pod krovno znamko Slovenia Green združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji. S pridobitvijo zlatega znaka se je tako pridružila slovenskim destinacijam, ki uresničujejo in spodbujajo trajnostni turizem ter s tem pozitivno vplivajo na naravno okolje, lokalno skupnost in gospodarstvo.

 

Od pridobitve znaka Slovenia Green Gold je bilo v občini veliko pozornosti namenjene izvajanju trajnostno naravnanih aktivnosti, ki posledično spodbujajo razvoj zelenega turizma. Pri pripravi novih projektov in turističnih produktov so zasledovani cilji zapisani v Strategiji razvoja in trženja turistične destinacije Rogaška Slatina za obdobje 2020-2027, pri čemer skušamo razvoj prilagoditi tudi sedanjim razmeram v turizmu, ki nastajajo kot posledica pandemije.

 

S skrbjo za lokalne kulturne spomenike in urejene parkovne gozdove ter javne zelenice želimo naše območje pozicionirati kot destinacijo, ki si je ne ogledaš; temveč jo začutiš in kamor se vračaš. Po zdravje, varnost, lokalna pet zvezdična doživetja, lokalne okuse in lokalne izdelke. Poudarek je na zdravju, na ljudeh, ki verjamejo v svoje lokalno okolje, so povezani in ponosni na svojo zgodovino, so inovativni in radi delijo svoje zgodbe z obiskovalci. Tudi letos spomladi bomo z dogovorom o sofinanciranju s turističnimi deležniki uspeli ozeleniti najlepši park v Evropi, Zdraviliški park Rogaška Slatina.

 

Trajnostno je zastavljena tudi prometna strategija, saj s skrbjo za ureditve kolesarjem prijaznih postajališč na že vzpostavljenih kolesarskih poteh ter dodajanjem vsebin spodbujamo kolesarstvo kot obliko trajnostne mobilnosti in obliko poslovnih priložnosti. Z uvedbo Sistema izposoje koles »Mobilno Obsotelje« smo pričeli obsežno akcijo povečanja zelene mobilnosti v centru, načrtujemo tudi daljinsko kolesarsko povezavo in vzpostavitev proge za gorsko kolesarjenje.

 

V lanskem letu zaključen projekt Bobrov center je prav tako doprinesel k možnosti izvajanja aktivnosti trajnostnega razvoja. Center je namenjen izvedbi naravovarstvenih vsebin za deležnike iz vrtcev, šol, naravovarstvenih organizaciji, društev, okoliških prebivalcev ter vseh posrednih in neposrednih uporabnikov območja ob Sotli ter skupaj z Aninim dvorom omogoča sinhron vpogled v izjemne kulturne in naravne posebnosti destinacije.

 

Turizem z mobilnimi avtomobili v sedanji realnosti predstavlja pomemben del načrtovanja varnega oddiha v naravi, odlično opremljeno Počivališče za avtodome ob športnem parku smo opremili tudi z ustrezno turistično signalizacijo. Tudi polnilna postaja za električne avtomobile na parkirišču pri Kulturnem centru Rogaška Slatina je izvedena s pridobljenimi sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, v okviru projekta Popotnikom prijazna turistična destinacija.

 

Urejena športna infrastruktura je zagotovo pomembna pri ohranjanju zdravja prebivalstva ter predstavlja pomembno poslovno priložnost tudi za turizem. V športnem parku Rogaška Slatina se začenja izvajanje investicije Pomožno nogometno igrišče. Za najmlajše pomladi ponovno zaživi Centralno otroško igrišče, ob II OŠ Rogaška Slatina adrenalinski poligon za mladostnike, za seniorje Fitnes na prostem. Smučarski klub Rogaška tudi letos v tem času na infrastrukturi v lasti Občine Rogaška Slatina, na Smučišču Janina, omogoča zimsko veselje kopici otrok. Verjamemo, da bomo z oživitvijo Depandanse Boč približali izlete in lahke pohodniške ture na najvišjo naravno ikono Rogaške Slatine, Boč.

 

Izboljšana pa je bila tudi dostopnost do obstoječih sprehajalnih poti s postavitvijo turistično obvestilne signalizacije na skupaj 18 najpomembnejših točkah in obnovo kart sprehajalnih, planinskih in kolesarskih poti.

 

Svoje mesto v centru, na Kidričevi ulici, si utrjuje tudi Mestna tržnica. Tam vsak ponedeljek, sredo, petek in soboto domači ponudniki predstavljajo in prodajajo svojo lokalno dejavnost in izdelke; predvsem pridelke zgodnje zelenjave, proizvode iz reje domačih živali in predelane proizvode iz lastnih rastlinskih pridelkov.

 

Utrip sodobnega mondenega zdraviliškega mesta z mednarodnim slovesom in častitljivo tradicijo smo predstavili tudi na 136 barvnih straneh Monografije Rogaška Slatina, ki smo jo javnosti predstavili lanskega decembra.

 

JZ za turizem in kulturo Rogaška Slatina s pridobitvijo sredstev na področnih razpisih izvaja digitalizacijo kulturnih spomenikov, načrtuje povečanje digitalne atraktivnosti Aninega dvora ter nov digitalen turistični produkt v Zdraviliškem parku.

 

Občina Rogaška Slatina v letošnjem letu pristopa k prenovi Lokalnega energetskega koncepta, dokumenta, ki občino in njene prebivalce usmerja k uvajanju ukrepov učinkovite rabe energije, poviševanju energijske učinkovitosti, sistematskem oblikovanju in vzdrževanju baz podatkov o porabnikih in rabi energije in uvajanju obnovljivih virov energije.

 

Danes ljudje vse bolj cenimo in iščemo avtentično, lokalno ponudbo in doživetja, mir in varno naravno okolje.

 

Zaveza k razvoju trajnostnega, zelenega turizma se nadaljuje tudi v letu 2021, tako z izvajanjem že obstoječih projektov, kot z razvojem in uvajanjem novih.

 

 

Južni park